Senaste nytt 2025-07-07 23:49:09 Turist brottsmisstänkt efter agerandet på slottet

Ökad Risk för Magsjuka Under Sommaren

2025-07-07 18:01:50 - Inrikes - 4

Under sommaren ökar incidensen av magsjuka orsakad av bakterien campylobacter, som är den vanligaste orsaken till matförgiftning i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas minst 7 000 svenskar årligen, med en fördubbling av fallen denna sommar. Campylobacter sprids ofta genom förorenad kyckling, och uppskattas att cirka 10% av alla kycklingar är smittade. Det är viktigt att vara noga med hygienen i köket när man hanterar rå kyckling, använda separata skärbrädor och diska verktyg noggrant för att undvika korskontaminering. Andra möjliga smittkällor inkluderar opastöriserad mjölk och vatten från fjällbäckar, där djur kan ha förorenat vattnet. För att minska risken för magsjuka rekommenderas att alltid tvätta händerna och att undvika att skölja kyckling under vattenkranen, då detta kan sprida bakterier.


Läs originalet på expressen.se

Loaded 1256 words in 2 ms